top of page

Sukces Musli
Niskoskrobiowe

Wysoko, lekko strawne musli dla koni 

z problemami trawiennymi, chorobami metabolicznymi,

oraz koni nadpobudliwych i nerwowych.

Dzięki niskiej zawartości skrobi i dużej ilości włókna pasza jest łagodna dla żołądka i niweluje nadprodukcję kwasów żołądkowych. Korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, szczególnie polecana dla koni wrzodowych, borykających się z chorobami metabolicznymi. 

Mały udział cukrów prostych w dawce ogranicza powstawanie kwasu mlekowego w mięśniach, zapobiegając sztywnieniu mięśni po wysiłku.

Zwiększony udział witaminy E i selenu, aminokwasy i antyoksydanty dodatkowo chronią komórki mięśniowe sprzyjając ich regeneracji, rozbudowie i rozluźnieniu. 

Dodatek magnezu z tryptofanem działa korzystnie na układ nerwowy, układ mięśniowy i stawy.

Duża ilość wolno uwalnianej energii pochodzącej z olejów roślinnych i łatwo strawnego błonnika gwarantuje wysoką wydolność organizmu przy jednoczesnym ograniczeniu nadpobudliwości i nerwowości.

Pasza zawiera wszystkie witaminy i związki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu

i właściwej gospodarki wodno-elektrolitowej.

 

Dobór naturalnych, wysokiej jakości składników sprawia,

że jest ona chętnie pobierana nawet przez najbardziej wybredne konie, utrzymując pożądaną kondycję i zdrowie koni uczestniczących w sporcie wyczynowym. 

Skład surowcowy: płatki jęczmienia, płatki groszku, susz

z marchwi, susz z jabłek, susz z lucerny, susz z traw, wysłodki buraczane, łuska owsiana, olej sojowy, drożdże paszowe, siemię lniane, śruta poekstrakcyjna słonecznikowa, dodatek mineralno-witaminowy. 

 

Dawkowanie: od 0,3 do 1 kg dziennie na 100 kg masy ciała, najlepiej podawać z dodatkiem sieczki z lucerny. Pasza może być stosowana jako uzupełnienie innej paszy treściwej. 

Należy pamiętać o konieczności zapewnienia odpowiedniej ilości paszy objętościowej i stałym dostępie do wody. 

 

Zawartość składników pokarmowych

 

Skrobia                                10 - 14  %

energia strawna                  11,5 MJ/kg
białko strawne                         10,6  %
tłuszcz surowy           
              6,3  %
włókno surowe                        15,0 %
wapń                                         1,2  %
fosfor                                         0,5  %
magnez                                      0,8  %

witamina A                 14 700  I.E./kg
witamina D3                  1 400  I.E./kg
witamina E                  400,00   mg/kg
witamina C                    80,00   mg/kg
witamina K                      2,20   mg/kg
witamina B1                    4,90   mg/kg
witamina B2                  11,00   mg/kg
witamina B6                    8,85   mg/kg
witamina B12                22,00 mcg/kg

kwas pantotenowy         22,00   mg/kg
kwas nikotynowy          81,00   mg/kg
kwas foliowy                   1,40   mg/kg
biotyna                         150,00 mcg/kg
cynk                               60,00   mg/kg
żelazo                           220,00   mg/kg
miedź                              20,00  mg/kg
jod                                    0,9   mg/kg
selen                                  0,4  mg/kg

kobalt                                0,35  mg/kg

cukier                                      4.2%

bottom of page